2.09.2008

google it all!

Google'ın bu halini görenleriniz olmuştur belki önceden başka sayfalarda. 1998de Sergey ve Larry ilk sayfalarına ekranda bakarken hiç akıllarından geçirdiler mi acaba? Bir gün dünyanın en büyük arama motoru oluruz, googlelamak gibi bir sözcüğü literatüre geçiririz fln.(eve gerçekten var isteyenler bakabilir : www.merriam-webster.com/dictionary/google adresinden) Tamam tamam sıradan bir ödev yapmıyorlarmış zaten, tez çalışması yapıyorlarmış ki tez çalışmaları genellikle hayata geçer ama dünya üzerinde milyonlarca insanın ilk açtığı siteyi kuran insanlar olmak -bilmem- güzel bir şeydir heralde..
Üniversitenin ilk yılında öğrendiğim tek şey mesela her şeye googledan bakmaktı. "googleda var, oradan bakabilirsiniz" fln derlerken kendimi arama sonuçları sayfaları arasında kaybediyordum. Tabii bu alışkanlık her şeye yansıdı. Bir şeye bir kişiye bakacağım iki yer var: google ve facebook. neyse facebook ayrı bir yazımızın konusu olsun.
Google'ın arama motorluğu dışında yaptığı başka milyon tane şey var: gmail, googletalk, google earth, picasa fln fln.merak edenler için: www.google.com/options/
Google'ın belki de en ilginç servislerinden birisi yarın çıkıyor: Google Chrome. Google'ın web browser'ı. Aşağıda olan resim Google Chrome tanıtımı için hazırladıkları bir çizgiroman. İçerisinde çokça resim var ama biraz yazılımcılara özgü bir anlatım var ama kısaca yeni Google Chrome'da:
  • Artık tabların hepsi ayrı ayrı çalıştırılıyor bilgisayar tarafından. Yani bir tab'ın kapanması gerektiği zaman tüm pencereyi kapatmaya gerek kalmayacak. Aslında hepsi ayrı birer pencereymiş gibi de davranıyorlar diyebiliriz.
  • Güvenli tab seçeneği ile o tabda baktığınız her şey o tab'ın kapatılmasıyla silinecek. Yani tüm geçmişi silmeye gerek yok:)
  • Popup pencereleri de açılmıyor artık, sadece sağ altta bir seçenek olarak görünüyor olacak. Abuk subuk poker ya da oyun reklamları görmeyeceğiz artık.
  • Ayrıca google'ın geniiiiş altyapısı sayesinde güvenliği olmayan siteler listeleniyor ve biz bunlara girmeye çalışırken "tıtı cısss" girme bakalım ona diyerekten uyarıyor.
Peki ben bunları nereden mi öğrendim. Link vermeyim siz bi googlelayın bakalım:)
İyi ki varsın Google:)
not: evet çok seviyorum google'ı.

Hiç yorum yok: